Cronica unui festival.

/
0 Comments
Cronica unui festival
Festivalul Samfest, ediţia rock, a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, la aeroclubul situat lângă aeroportul din Satu Mare. Acesta urmează tradiţia vechiului Samus Rock Alive, pornit în 1996 şi SamRock, unul dintre primele manifestări de acest gen din România, din 1991. Locaţia evenimentului s-a schimbat de-a lungul timpului, de la Teatrul de Vară, la ştrand, pentru ca în ultimii doi ani să se ajungă la soluţia mai convenabilă a aeroclubului.

Crimson, Deity,Legion, formaţiile locale ce au deschis festivalul

Cei de la Crimson au cântat la începutul acestui festival, cu un public obişnuit deja cu apariţiile lor pe scena sătmăreană. Participanţii însă îşi făceau încălzirea pe terase, în aşteptarea coborârii soarelui. Careienii de la Deity au promovat un stil mai agresiv, iar coverurile lor au fost gustate de către public. "This Love" de la Pantera a fost prima piesă care a adunat lumea în faţa scenei. Înspre seară, câţiva nori ameninţători s-au adunat pe cer. O primă ropotă de ploaie a speriat puţin participanţii; s-a dovedit a fi însă doar una de vară. Legion, formaţie veche din Seini, a participat constant la Samfest Rock, cântând un hardcore cu elemente de progresive metal. Sătmărenii au aşteptat prelucrarea "După pui de moroşan", care a ridicat publicul moleşit de soare la dans.

Trooper, deliciul serii

După ce clujenii de la Guerrillas au oferit o doză masivă de hardcore (completat de o nouă repriză de ploaie), au urmat cei de la Trooper, formaţie foarte cunoscută pe plan naţional. Nu sunt pentru prima dată aici, ei au mai participat la ediţia din 2009 a festivalului Samfest şi în această iarnă, la Christmas Fest. Tocmai veniţi de la concertul Whitesnake, unde au cântat în deschidere, au ţinut să cânte un cover al acestei formaţii ("Here I Go Again"), primit foarte bine de către public. Avantajul lor este faptul că repertoriul lor dezvoltat de-al lungul timpului cuprinde şi piese pentru "headbang", precum "Tari ca munţii" sau "Strigăt", dar şi balade pentru cei mai romantici, precum "Amintiri" sau "Orizonturi". Chiar dacă am avut pe scenă o formaţie puţin epuizată, dat fiind faptul că Aurelian Dincă (chitară solo) a suferit de anumite intervenţii chirurgicale, prestaţia a fost impecabilă, cu vocea mereu puternică şi stridentă a lui Alin Dincă (Coiotu' ).

Cei de la Bonfire au cântat cu maturitate

Bonfire a adus un rock dintr-o generaţie mai veche, cu o uşoară similaritate cu cei de la Scorpions. Ei s-au format în 1972 la Ingolstadt, iar până în 1986 au avut o activitate muzicală predominant în puburi sau baruri. Aparţin deci generaţiei hard-rock.Succesul lor a venit odată cu albumul de debut "Don't Touch The Light". Ei au oferit un spectacol bun, mai liniştit din punct de vedere al genului, dar cu piese complexe, care demonstrează experienţa unor rockeri buni, cu o prestanţă ireproşabilă. Au mai cântat cei de la Netherbird, pasionaţi de un doom-gothic metal, veniţi din Suedia. Chiar dacă oficial, proiectul a început ca o mişcare de a nu dori să se încadreze în niciun tipar al genurilor, treptat ei şi-au găsit făgaşul între un heavy metal şi death metal, întotdeauna de sorginte scandinavă.

Metallica à la Cluj

Formaţiile care au cântat sâmbătă seara, Ultimu' Nivel, Malpraxis şi Krepuskul, deşi au avut un recital bun, nu au reuşit să adune multă lume în faţa scenei. Probabil că a fost de vină căldura sufocantă. Cei de la Krepuskul ar fi dorit o prestanţă mai bună, dar sătmărenii nu le-au gustat muzica, probabil deoarece abordează un stil dificil, cu elemente de grindcore şi progressive. Tematica versurilor lor este variată, cuprinzând şi poeme ale lui Lucian Blaga. Totuşi, cei prezenţi au aşteptat ca soarele să apună şi formaţiile cu un renume mai mare să urce pe scenă.
Masterpiece este o formaţie ce intrerpretează piesele celor de la Metallica. Mai mult, solistul, Andy Ghost, este cunoscut în scena metalului românesc prin formaţia Altar. Chiar dacă are o statură deloc impunătoare, el reuşeşte să se remarce din prima pe scenă, cu o voce puternică şi chiar puţin talent actoricesc. Vocalistul a fost completat de chitarişti care activează şi ei în alte formaţii, aducând un alt bonus de experienţă. "Am crescut cu Metallica, cu toţi de aici am crescut cu ei, tocmai de aceea le cântăm piesele" a fost argumentul întemeierii formaţiei Masterpiece. A fost un concert ca la carte, cu acelaşi intro pe care cei de la Metallica întotdeauna îl au în concerte (The Ecstasy of Gold), apoi rând pe rând, piesele prin care întâia oară formaţia Metallica şi-a câştigat fanii: Harverster of Sorrow, Seek'n'Destroy sau Master of Puppets. Ei au demonstrat că pentru a interpreta aceste melodii, este nevoie atât de cunoştinţe muzicale, cât şi de o anumită afinitate pentru o interpretare bună live. Desigur, rockerii sătmăreni au primit cu drag aceste piese, foarte familiare oricăruia dintre participanţi, de la adolescenţi, la cei de vârsta la doua, cu toţi fiind familiarizaţi cu această formaţie-fanion a lumii rockului.
Cei pasionaţi de doom/death metal au avut ocazia să-i reaudă la Satu Mare pe arădenii de la Grimegod. Albumul din 1991 "Never Come Back" este considerat a fi primul care deschide abordarea acestui stil în România. Din 2001, Grimegod a fost invitat la diverse concerte, iar în 2006 au cântat în deschidere la Tiamat, la Bucureşti. Maghiarii de la Nevergreen au continuat în aceeaşi manieră a genului.

Pain, cireaşa de pe tort

Pain a fost punctul culminant al festivalului Samfest ediţia 2011. Aceştia au urcat pe scenă în jurul miezului nopţii, iar lumea s-a adunat imediat în faţa scenei. Proiectul muzical îşi plimbă fanii prin diverse genuri, de la metalul industrial, la prelucrări din elemente tehno. Formaţia a câştigat numeroşi fani odată cu concertul din 2009 cu cei de la Nightwish. Românii au mai avut ocazia să-i vadă la Sibiu, în cadrul festivalului Artmania, în turneul "Dark Passion Play World Tour". Au intrat pe scenă puternic, cu un motiv muzical impunător şi au început să îşi cânte melodiile, de pe toate albumele, fără a uita să îşi promoveze noua producţie "Feeding the Monster". Nu au uitat să împartă gratuit tricouri şi steaguri, ca mijloc alternativ de a se face cunoscuţi. În pauzele dintre piese, s-au putut auzi rând pe rând solo-uri de bass, chitară, iar ultimul a fost cel vocal. Deşi aveau în programul oficial piesa "Shut your mouth", au preferat ca publicul să îi cheme înapoi pe scenă pentru a o interpreta. Gest de superstaruri, dar care se iartă uşor, deoarece această piesă a reuşit să încheie spectaculos acest festival.

Campionat de fotbal şi concurs de motociclete

Vineri de la ora 3 s-a desfăşurat un mini-campionat de fotbal, la care s-au înscris patru echipe, cea a Jandarmeriei, a Poliţiei Locale, precum şi două echipe ale rockerilor. Concursul de motociclete a fost arbitrat de Balog Barna şi a cuprins mai multe secţiuni: custom choper paint, custom sport paint, custom bike şi old bike.
(Informatia de Duminica, 17 iulie 2011)


You may also like

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.