Literatura comparată. O abordare sintetică.

/
2 Comments
Abstract: Literatura comparată este un termen generic vast, cu numeroase conotații și semnificații. Critica literară dovedește că abordarea unilaterală în privința literaturii comparate nu este posibilă. În ceea ce urmează, voi încerca să prezint evoluția istorică asupra acestei problematici. În ciuda faptului că majoritatea teoreticienilor afirmă că acest concept s-a născut o dată cu opera lui Madame de Stael, voi încerca să subliniez importanța masivă a primei reviste de literatură comparată din lume, Acta Comparationis Litterarum Universarum, ce apare în 1877. În continuare voi prezenta principalele curente ale criticii din secolul XX, precum și eterna ceartă între contextualiști și formaliști. Un punct de răscuce în evoluția literaturii comparate este încercarea de sintetizare a anumitor curente a lui Wellek. Cea de-a doua parte a secolului XX este apariția rapoartelor normative, care din nou oferă viziuni diferite asupra acestei probleme.
Scopul acestei cercetări este de a demonstra că nu există un principiu universal al unei literaturi comparate, ci multe căi alternative, însuși termenul fiind mult prea generos și înglobează opinii opuse.

Keywords: literatură comparată, rene wellek, acta comparationis literrarum universarum, bernheimer report, saussy report, madame de stael, formalism, contextualism.


You may also like

2 comentarii:

Anonim spunea...

Eşti prost.

Cu drag, un coleg.

Adrian G.Matus spunea...

Hai, lasă-te, colega.:). Chestiile astea le făceam prin clasele primare. Mă rog, nu erau bloguri, ci mai degrabă bilețele. Continuă să te ascunzi în continuare sub pătura bogată a Internetului numită generic anonimat.

Un produs Blogger.