Inteligenţa şi muzica

/
3 Comments
Te întrebi dacă stilul muzical îţi formează inteligenţa. Uitaţi, depinde foarte mult de domeniul despre care discutăm. Sincer, deşi ştiu că la naţionalele de fizică şi mate se perindă mulţi metalişti, nu văd legătura dintre a asculta Dream Theater şi a rezolva exerciţiile şi problemele de matematică. Dând la o parte pătura mistică în care se spune că muzica rock este doar o zdrăngăneală, vreau să precizez că sunt multe formaţii bune care îţi propun prin melodie CEVA. Deci, un exerciţiu al minţii, care dacă eşti mai blajin, poţi să îl realizezi şi ascultând muzică jazz, klezmer sau mai ştiu io ce alte stiluri, unde piesa nu este acelaşi ritm, aceeaşi monotonie.
Deci, nu vei şti mate mai bine dacă asculţi Metallica fără să te pui să faci exerciţii ca lumea. Un avantaj propriu-zis îl poate constitui la disciplinele umane. Dau câteva exemple:
1. Limba engleză. Dacă asculţi piese în engleză, limba prin excelenţă a rockului, ţi se întipăresc anumite phrase-uri sau mai ştiu, expresii, etc.
2.Limba română. Asculţi muzică cu un puternic strat literar, precum Therion, Ensiferum, Lake of Tears(preponderent metalul european-cel american nu are versuri geniale), îţi formezi o anumită viziune asupra literaturii contemporane. Adică trăim în secolul XXI, nu doar criticile şi munţii de cărţi îţi formează o conştiinţă a literaturii, ci doar îţi definesc în cap cam ce este istoria literară.
3.Istorie=Iron Maiden=Bruce Dickinson. Cunoscătorii ştiu, nu intru în detalii.
Insist, această experienţă o poţi găsi şi în muzica alternative, jazz etc. şi nu doar ea te defineşte. Ideea e că pe la naţionale nu prea vezi tricouri cu Slipkot, Children of Bodom sau alte minuni.

Ca fapt divers, tot la ţigani şi manelişti ajung. Ideea este că maneaua ne reprezintă, vrem, nu vrem. Sincer, nu o consider buba cea mai mare muzicală, ci e mult, mult mai trist să vezi cum fete cu fusta mini ce pretind a fi populare îşi bat joc de tot folclorul românesc. Că maneaua e o lălăitură mă doare în cot, dar să văd cum dansează pe ritm house "Săracă inima me, iară începe a mă dure". Ce este mai interesant este faptul că ţiganii au simţul muzical cel mai dezvoltat. E genetic, deoarece ei au fost aduşi de către turci tocmai ca muzicanţi din India. Dacă sunt scoşi din mahala, ei reuşesc să realizeze muzică, nu piţigăială fără sens.
PS. Nietzsche era pasionat de Wagner, considerat un punker al secolului XIX. El a adus filosofia modernismului, practic. Dă de gândit înspre ce merge societatea aceasta..


You may also like

3 comentarii:

Dorina spunea...

Da, dar Wagner era compozitorul preferat al lui Hitler si Wagner era destul de legat de regimul nazist. Nietzsche era preferat de multi adepti ai nazismului. Sigur, nu el era nazist, e vorba despre interpretare. Vreau sa spun doar ca lucrurile nu sunt niciodata alb-negru...

ivoire spunea...

Pe scurt: imi place articolul tau,e foarte fain si sunt de acord cu tine:D

Anonim spunea...

adevarat, eu cred k muzica pe care o ascultam spune multe despre noi, despre capacitatea de a intelege anumite lucruri, despre nivelul de cultura pe care il avem si pe care dupa cum spuneai muzica il poate imbogati. din pacate muzica promovata in prezent nu e tocmai una de calitate, care sa stimuleze gandirea in mod pozitiv.

Un produs Blogger.