Despre problema statului

/
2 Comments
Statul probabil este un bun al cărui scop mulţi nu-l vor înţelege niciodată, pe bună dreptate. Cred că dacă vechii greci ar vedea cam ce democraţie avem astăzi, s-ar întoarce repede în mormânt, unde şi-ar chema ţărâna să le învelească parcă mai mult trupurile. Chiar termenul înseamnă "puterea poporului"-"demos kratos". Cam în câte din cazuri, puterea aparţine realmente oamenilor? Sunt de părere că acest sistem de guvernare funcţionează doar în cadrul unei comunităţi mici, în care membrii se cunosc între ei şi ştiu să îşi aleagă cel mai bine liderii. Alt argument este cel al competenţei, care se pare să fie mult mai aplicabilă în acest caz.
Aristotel a prevăzut aceste sincope ale statului, pentru el de la conceptul de republica democratică la demagogie (guvernarea celor proşti) nefiind decât un singur pas. Mă întreb cam câţi din dragii noştri aleşi cunosc situaţia reală? Cu criză, fără criză? Cu bani aruncaţi de-a surda şi examene naţionale măsuite doar pentru a avea bani de campanie electorală la prezidenţiale. Tot filosoful aduce o soluţie, cu care sunt întru totul de acord: monarhia care nu tinde să se transforme în tiranie este forma ideală în care trebuie să ne organizăm. Argumentele sunt net superioare, dar parcă omenirii îi este mai bine sub acest miraj al democraţiei. Ce dreptate autodeclarată este în Iran sau Coreea de Nord? Este doar o fantasmă frumoasă a unor timpuri trecute, utopii care niciodată nu se vor împlini, că vrem, că nu vrem.


You may also like

2 comentarii:

Anonim spunea...

Daca ar auzi vechii greci, cel mai probabil ar sta putin sa cugete inainte sa se rasuceasca in mormant. Ar trebui intai trecuti prin Revolutia Franceza si prin secolul XX, si in fond si-ar da si ei seama, cum si-au dat seama si multi dintre succesorii lor, ca un stat ca in Grecia Antica nu mai e posibil (poate doar prin liliputane). Ca, de fapt, romanii au intuit mai bine ca statul este pana la urma o entitate destul de pragmatica, ce se cere valorificata intai pe ierarhia puterii, si mai apoi pe principiul egalitatii/libertatii. Sa nu uitam ca pana si romanii au avut orgoliu de mare natiune ca arbitru in Balcani.
In ceea ce priveste problema reprezentativitatii si implicit a legitimitatii, s-au spus multe si multe se vor mai spune, in principiu si eu agreez optiunea monarhica. Dar poate vii tu cu ceva nou :)

andrei spunea...

initial voiam sa spun doar 'da, probabil ca monarhia ar fi varianta cea mai buna' . apoi am citit comentariul anonim care cerea ceva nou. asadar:
-cum ar arata in interiorul unei democratii o institutie, sa zicem un guvern paralel,doar consultativ,alcatuit din persoanele cele mai avizate sa isi dea cu parerea. sa zicem desemnate de academie.sau de universitatile de profil. facultatea de agricultura trimite acolo un expert care sa isi dea cu parerea pe agricultura. la finante, desemneaza banca nationala un expert . asadar, un fel de guvern paralel permanent alcatuit din tehnocrati, cu rol consultativ.cu toate ca rolul e doar consultativ, autoritatea in fata publicului ar fi mare. daca tot e vorba de greci, un consiliu al inteleptilor. nu am avut timp sa analizez prea mult asta, dar o discutie e buna.

Un produs Blogger.