Mesaj către tineri

/
1 Comments


scrisoare catre liceeni
Asculta mai multe audio Vedete »

Am găsit o chestie chiar faină dimineaţa aceasta. Tangenţial am mai citit de Tudor Chirilă, solistul de la Vama. Nu sunt prea mare fan al acestui gen muzical, dar totuşi m-am prins că nu este chiar de aruncat, pentru că aveau piese destul de acide, şi care nu distrug, ci şi creează ceva în locul lor. Acum câteva luni am primit un link referitor la o postare de pe blog de la o persoană care probabil îmi împărtăşeşte părerea. Era o postare despre criza economică şi am mai citit tangenţial despre Biblioteca din Bucureşti (pe care recunosc, sună nerdish, dar vreau să o văd). Oricum, chestia asta m-a dat gata. Este un audio (există şi postare referitoare la chestia asta pe blog) care mi se pare genială. Adică mi-a reformulat puţintel gândurile... Nu suntem nici tineretul comunist multilateral dezvoltat, dar nici de aruncat... Privim şi vedem doar ştirile de la ora 5 şi indirect îţi intră prostia în cap. Ajungi să dai şi tu cu parul pentru că nu ai altă soluţie. Sau nu ştii altă soluţie. Nu doar noi suntem varză, o recunosc. În micuţul meu orăşel burghez cu iz vienez nu există cartiere rău-famate, ghetouri, arme de foc, chestii care în Londra, Paris etc. sunt inevitabile. Totuşi, la ei există o elită, iar noi ne mândrim practic cu hoţia, cu ciordelile făcute în Italia. Luaţi un cotidian central, deschideţi-l şi sunt aproape sigur: va apărea măcar un caz de furt, de viol sau cine ştie de grozăvie. Iar cei buni sunt ignoraţi.
Încet-încet mă debarasez de televizor. Dacă deschid, văd numai criză economică sau ce face Gigi Becalli. Come on, criza nu e sfârşitul lumii, sfârşitul noi ni-l facem. Uite, spre exemplu Boc. Mă întreb dacă a auzit de Keynes şi ce spunea el despre economie...în situaţie de criză, statul trebuie să cheltuie, să stimuleze piaţa, nu să facă economii ca Hagi-Tudose pentru ca în cele din urmă să murim "pe-un purcoi de lire". Vorba mamei: "dacă înnebunim, măcar pe rând, nu toţi deodată...". Trebuie să avem şi măcar un dram de credinţă, pentru că altfel ajungem ca animalele.
Generaţia noastră nu se va face cu una, cu două. Nu prin manele, nu prin ciordeli, nu prin piţipoance, nu prin wannabez, nu prin snobism. Şi prin stăruinţă şi jertfă de sine. "Prin noi înşine", dar la un alt nivel, cel personal. Statul nu ne ajută, let's face it. Cea mai bună dovadă este câcâiala de aseară a ministrei de învăţământ Ecaterina Andronescu, cea care invitată în emisiune la Realitatea TV, la întrebarea mea de mail nu a putut răspunde concret cu niciun argument. Nu o acuz ca persoană, dar peştele de la cap se împute:
Invatamantul e defectuos de la cap, din toate punctele de vedere. Programa este prea incarcata si nu orienteaza individul spre un lucru concret anume. Performanta nu este sustinuta, cel mai bun exemplu fiind cel personal, primind doar 170 de RON pentru premiul 1 pe tara. In alte tari, cu nivel economic la fel ca al nostru, sumele sunt mult mai mari. De altfel, Japonia a investit 14% din PIB pentru a sustine dezvoltarea prin invatamant. Imi pare rau, invatamantul este defectuos. Bursa Meritul Olimpic de 265 de lei lunar este de asemenea o bataie de joc....in alte tari suma bate valoarea de 1000 de euro... SI ne mai miram ca romanii pleaca in strainatate. Sa nu uitam ca Emil Palade a luat premiul Nobel in exil.
Închei postarea cu linkul la blogul şi postarea interesantă despre care vorbeam
http://tudorchirila.blogspot.com/2009/03/scrisoare-catre-liceeni.html


You may also like

Un comentariu:

Dorina spunea...

Am vazut mesajul ala al lui Chirila pe mai multe bloguri. E... dragut, poate fi si util pana la urma, dar imi pare un pic artificial, prea "lucrat". Putina naturalete nu strica. :)

Mie imi pare ca cel mai mare defect al generatiilor tinere de la noi este indiferenta. Acel "nu imi pasa, ca oricum nu se schimba nimic". Nu e asa, lucrurile nu se schimba in bine de la sine, cineva trebuie sa o faca. E drept, nu stiu cati dintre cei foarte tineri sunt indiferenti (ar fi chiar interesant un soi de sondaj printre ei, pe anumite teme), cum la fel de drept e ca am vazut si multi care se afla la polul opus.

Un produs Blogger.