Destinul ne plezneşte acum. Ce să facem?

/
1 Comments
Dacă la început de an luam criza economică ca un subiect "tare" de băşcăleală, acum nu e chiar aşa. E început de februarie, bugetul pe 2009 e distribuit mai drastic decât banii unor evrei cămătari, iar statul dacă stăm să ne gândim, doar adânceşte criza. For example, dacă nu alocă la timp fonduri pentru judeţe, alea alea, oamenii particulari care depind de stat cam dau faliment (ex. Cornul şi laptele, renovări de şcoli...). Dacă ăştia dau faliment, logic că statul nu primeşte nimic deoarece 20% de TVA înmulţit cu zero, oricât ar fi inflaţia, tot zero dă. Statul are mai puţini bani şi învăţământul, şomajul, sănătatea primesc şi mai puţine fonduri. Ca să fie buba şi mai mare, chestiunea asta nu e doar "din România, care ne ocupă tot timpul", parafrazând şi modificând citatul lui Mircea Badea, ci din ţări luxoase, din lumea I, precum SUA, Marea Britanie, Franţa şi Germania. Disponibilizări cu duiumul, Obama slăbeşte de nervi cu toată senatorimea încăpăţânată, care nu conştientizează că de fapt nu sărăcesc doar ei, ci şi întreaga lume. Degeaba le povesteşte de maşina la capăt de prăpastie, pe care în loc să o scoatem, apăsăm cu îndârjire pedala de acceleraţie, sperând că vom fi Supeman, sau în cazul nostru, SuperVasile. Parcă îmi sună a Criza Mondială din 29, urmată de Marele Crah. Deja inflaţia urcă, creşte vertiginos.
Eu zic că omul de astăzi este foarte prost. Aduc şi argumente, deşi mă integrez perfect în categoria lui. În primul rând, este dependent de gaz, curent şi apă (o pană în New York, anul trecut a cauzat nebunie), gaz (robinetul lui Putin), iar apa o primim prin conducte. Dacă nu ar mai fi, ce ne-am face? Microcentralele nu pot fi comutate pe lemne, surcele şi paie, după cum făceau bunicii noştri acum câteva generaţii. Fântâni de apă, cam unde ştiţi una? Curentul e lumânarea de la capăt.
Nu vreau să gândesc sumbru, nu fac predicţii, mă bazez pe logica mea, care sper să mă înşele de data aceasta. Vor urma luni grele, cu curele strânse tare, cu un guvern care în loc să fie tehnocrat este tâmpit, cu un Boc foarte utopist, visător...Să sperăm ca în aprilie să mai aibă bugetarii salarii. Deja particularii dau faliment sau sunt pe ducă. Chiar eu simt chestia asta... Cred că o recoltă proastă ar mai pune capac tuturor şi atunci ne vom da seama că există Dumnezeu.
Chiar azi citeam în cartea lui Djuvara, "Există istorie adevărată?" faptul că în momente de criză, apar şi războaiele, iar alianţele sunt periculoase. Românii ar fi chiar în mijlocul teatrului de război: între arabi, ruşi, europeni. Poate scăpăm ca proştii, exact ca în filmul "Trenul Vieţii", stând pe linia de front. Sper să fie doar o fabulaţie proastă de-a mea, să avem o vară faină, cu soare, cu bucurii, cu bani cât de cât...Dumnezeu să ne ajute să scăpăm peste criză, să ne trezim acum cu o palmă zdravănă, decât să fim tupeişti şi mai încolo, întocmai ca nou-veniţii în cartiere, să "ne-o luăm pe coajă zdravăn."


You may also like

Un comentariu:

andrei spunea...

mie imi place.
spuneai ca tu publici cronici de concerte, anchete
eu cred ca mai bun e articolul asta. un editorial
cred si eu...

Un produs Blogger.