Un alt fel de 23 August 1944

/
1 Comments
O întrebare ne-a fost pusă acum un timp şi am cugetat puţin până să dau un răspuns clar. Mulţi dintre istorici nu sunt adepţii întrebării Şi dacă..., însă trebuie să ştim că istoria este şi ansamblul de posibilităţi ale drumului fiecaruia. De data aceasta, să ne gândim: ce-ar fi fost dacă în anul 1944, nu am fi întors armele împotriva Reich-ului german?
Trebuie precizat faptul că România, în anul 1944 se afla într-un impas. Singurul vecin care nu îi tânjeşte teritoriul este doar Marea Neagră. Un banc sec, dar adevărat. La începutul războiului era previzibilă o Germanie europeană, dar fatala greşeală a lui Hitler a constat în atacarea URSS-ului. România s-a aflat astfel între cele două ideologii totalitare, din care a ales "răul cel mai mic". Dacă am fi continuat însă orbeşte să luptăm cu nemţii, Armata Roşie nu ar fi avut nicio reţinere în a devasta teritoriul românesc, a ucide, iar Armata română pierdea degeaba mulţi oameni. Reichul oricum era pe ducă...
După război, condiţiile ar fi fost, în opinia mea mult mai crâncene decât au fost. Am fi devenit poate chiar o gubernie sovietică, cu un statut asemănător Moldovei sau ţărilor baltice. Nu cred că am fi avut norocul Finlandei, deoarece Europa fusese împărţită la Moscova, în 1944 şi la Ialta în 1945. Pe plan intern, s-ar fi remarcat linia moscovită, Ana Pauker-Lucreţiu Pătrăşcanu, şi nicidecum cea a lui Dej sau Ceauşescu. Economia românească ar fi acceptat planul Valev, devenind "grădina de zarzavaturi" a lagărului socialist. Totuşi, previzibil, nu ar fi existat nici hegemonia naţional-socialistă, iar în 1985 nu ar fi fost disputa Gorbaciov-Ceauşescu. Revenirea la democraţie ar fi fost mai elegantă sau nu ar fi fost.


You may also like

Un comentariu:

crimson spunea...

Mda...Uiti cred un lucru: si ungurii si bulgarii au luptat alaturi de nemti,si totusi au intrat doar in masura de 50% respectiv 75 % sub influenta sovietica...Romania, desi a intors armele a intrat 90 %...Astfel incat nu stiu in ce masura ar fi putut fi mai rau daca ramaneam in tabara hitlerista. In acelasi timp desi a dus si razboiul antihitlerist, Romaniei nu i s-a recunoscut statutul de cobeligeranta...Si tot a trebuit sa plateasca despagubiri Uniunii Sovietice pt daunele provocate pana in 44. Apoi...mai uiti ceva: contextul in care au fost inlaturati Ana Pauker, Teohari Georgescu si Vasile Luca nu a depins in nici un fel de "binefacerile" aduse dupa razboi de intoarcerea armelor ci de paranoia antisionista a lui Stalin,de care Dej a profitat pt a lua puterea. In alta ordine de idei, ascensiunea lui Dej a facut ca Romania, o data cu venirea lui Hrusciov la putere in URSS, sa fie cam singura tara care nu a cunoscut un proces de destalinizare. Oricum dupa ce am refuzat planul Valev, sub Ceausescu tot am devenit gradina de zarzavaturi pt altii,ca sa platim datoria internationala...Macar daca nu am fi intors armele ne-am fi pastrat o oarecare demnitate. Vad ca Ungaria Bulgaria sau Italia nu sufera acum prea mult sau mai mult decat noi pt faptul ca au luptat alaturi de germani. In schimb suntem si acum cunoscuti in istorie pt oportunism.

Un produs Blogger.