Vacanţă de astăzi- o realitate devenită vis?

/
0 Comments
Satu Mare devine în viziunea a tot mai mulţi tineri un oraş al plictiselii, care nu oferă multe oportunităţi
Întotdeauna cuvântul „vacanţă” aduce în inima elevilor un sentiment de exaltare, de libertate. Iată că vara este pe sfârşite, iar elevii s-au bucurat ca de obicei de o vacanţă pe cinste, cu multe bucurii. Chiar dacă în judeţ nu sunt prea multe obiective turistice, totuşi ei nu au s-au dat bătuţi şi au profitat de fiecare oportunitate care s-a ivit. Micile excursii la zonele de agrement din Carei şi Tăşnad au devenit aproape o rutină deoarece ştrandul din Satu Mare este aproape o ruină încă funcţională şi nu mulţi se încumetă să se scalde în această apă. Alţii, de cum au scăpat de şcoală, şi-au căutat un loc de muncă pentru a mai câştiga un ban cinstit în domeniul în care doresc să se afirme sau pur şi simplu ca o alternativă de a transforma timpul liber în câştig. Teoretic, conform Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, în această vară au fost încadraţi 106 elevi sau studenţi.

Vacanţa petrecută prin muncă

Faţă de anii trecuţi, tot mai mulţi elevi liceeni s-au angajat temporar în mari companii sau la diverse întreprinderi mai mici. O afacere care este destul de profitabilă atât pentru angajatori, cât şi pentru tineri. După cum declară Doina Iura, director executiv adjunct AJOFM Satu Mare, cei care angajează elevi beneficiază de un stimulent financiar din partea statului de 50% din salariul minim brut pe ţară pentru fiecare persoană încadrată în muncă. Cei care au împliniţi 15 ani şi doresc să muncească au nevoie de acordul în scris al părinţilor. Condiţiile de muncă sunt mai uşoare pentru ei: astfel, timpul de lucru nu trebuie să depăşească 6 ore, iar cei care sunt angajaţi în domenii solicitante şi periculoase au nevoie de supraveghere permanentă pentru a preveni eventualele accidente. Teoretic prin acest serviciu sunt angajaţi 106 elevi sau studenţi. Practic, numărul acestora este mult mai mare, dar au fost angajaţi ilegal, fără contract de muncă sau vreo declaraţie. Cele mai dorite slujbe sunt cele precum muncitor calificat, ospătar, barman sau bucătar deoarece veniturile sunt mari în aceste cazuri. Spre exemplu, în cazul în care un elev este angajat la un restaurant central, cu un vad bun, ajunge ca pe zi să aibă câştiguri de aproape 100 de lei, iar în cazul în care liceenii muncesc inclusiv ore suplimentare în domeniul construcţiilor pot câştiga uimitoarea sumă de 1000 de lei, bani pe care nici unii muncitori calificaţi nu-i primesc. O altă ofertă care poate părea deosebit de tentantă este cea a unui fast-food care a oferit cazare şi masă gratuită unor tineri pe litoralul românesc în schimbul prestării muncii în acest domeniu la un stand al acestei firme.

Taberele sunt încă la modă

Totuşi, nici timpul liber nu a fost neglijat de către elevii sătmăreni. În cadrul acestei veri, peste 520 de copii au plecat în tabere şcolare exclusiv prin Direcţia de Tineret Satu Mare. Un sejur care a fost destul de avantajos din punct de vedere financiar. Costul unei vacanţe a fost de 300 de lei, fără a include cheltuielile de transport, pentru şapte zile. Cele mai căutate locaţii au fost Eforie Sud, 2 Mai, Moneasa, Căciulata, Buşteni, Sinaia sau Păltiniş-Sibiu. De asemenea, agenţia a mai organizat o excursie în Grecia cu 30 de elevi care au vizitat toate obiectivele acestei frumoase zone. Un număr redus de tineri au călătorit prin această instituţie, majoritatea din ei preferând excursiile organizate de către profesori, diferite proiecte sau cu părinţii. Şi aici locurile sunt din toate colţurile: de la binecunoscutul sejur „la bunica”, la escaladarea muntelui Moldoveanu sau excursii exotice în Tunisia, Egipt sau Maldive. Bineînţeles că şi aici puterea buzunarului face legea.

Vară săracă în evenimente pentru tinerii sătmăreni

În ultimele trei luni de vacanţă numărul evenimentelor culturale, recreative sau muzicale organizate de instituţiile competente au fost puţine ca număr pe plan judeţean. Într-adevăr festivalul SamFest a fost o reuşită majoră pentru toate categoriile (jazz, folk şi rock), aducând nume mari din industria muzicală precum Trilok Gurtu sau Lake of Tears. Totodată, a mai avut loc un festival de teatru organizat de Arttis, cam singurul eveniment cultural pentru generaţia tânără oferită în perioada de vacanţă. În afară de aceste concerte, o nereuşită de proporţii. Fără piese de teatru, ateliere, workshopuri sau diverse acţiuni constructive. Pentru a participa la câteva festivaluri sau acţiuni mai ample, tinerii sătmăreni au fost nevoiţi să meargă kilometri buni pentru a participa la ele, în oraşe cu o activitate culturală mult mai bogată, precum Oradea, Cluj-Napoca, Târgu-Mureş, Baia Mare sau chiar Seini. Din păcate nici cercurile sau activităţile recreative nu au funcţionat pe timpul verii, lăsând un număr considerabil de tineri în lumea plictiselii. Alternativele au fost doar zilele comunelor, care au fost organizate doar pentru ca anumite fonduri să fie cheltuite. Rareori sărbătorile localităţilor reuşeau să adune un număr mare de persoane, de cele mai multe ori se cânta de-a surda în faţa unui public inexistent. Un alt reproş al tinerilor adus organizatorilor de evenimente este faptul că în detrimentul concertelor de muzică uşoară, unde lumea ar fi participat în număr mare, s-au organizat diverse festivaluri folclorice, din care unele au fost binevenite, dar o mare parte a fost doar o risipă de bani. Răzleţ, doar câteva discoteci sau puburi mai organizau câte un concert pentru a compensa această lipsă acută.

Judeţul duce lipsă de o administrare bună a turismului

Cuvântul „vacanţă” este sinonim cu escapade, drumeţii şi călătorii. Din păcate judeţul sătmărean duce lipsă de o mai bună administrare a acestor locuri în care tinerii şi-ar fi putut petrece vacanţa. Astfel, se pare că ştrandul din Satu Mare este o redută pierdută, un uriaş cu picioare de lut, gata oricând să se dărâme. Mulţi ar spune că dracul nu e atât de negru pe cât pare deoarece avem ştranduri destul de bune la Carei şi Tăşnad, care compensează lipsa acestuia. Totuşi, nu este destul pentru un judeţ care se vrea european şi care beneficiază de resurse de apă termală. De asemenea, odinioară existau oaze şi tabere în judeţ pentru ca elevii să aibă ocazia să se relaxeze în mijlocul naturii, dar în acelaşi timp să fie aproape de casă. Acum câţiva ani se organizau tabere de creaţie sau matematică la Vrăticel (Negreşti-Oaş), Livada şi tabăra Tarna Mare. În prezent, toate sunt lăsate de izbelişte şi nu sunt dorite de nimeni. Tinerii de ieri îşi amintesc cu nostalgie de vremurile petrecute în aceste tabere, cu bucuriile şi exaltările specifice vârstei. Dar tinerii de azi oare ce amintiri vor avea mâine?




You may also like

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.