Urania sau cum să priveşti nu stelele, ci vidul dintre ele

/
1 Comments
O lume creată din mii de fire de nisip. Un copil care se ascunde de lumea de afară într-un sătuc din Franţa, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial, în aşteptarea tatălui său. În această modalitate unică, concentrată într-o frază, ne propune câştigătorul premiului Nobel J.M.G. Le Clezio intrarea în fascinantul roman "Urania". Ca orice scriitor al modernului, el adoră jocul de cuvinte, analepsele şi prolepsele, episoadele care îşi contopesc straniu esenţa. Romanul realizează intrarea în lumea Urania, printr-o frază incipientă simplă, însă esenţială: "Am inventat o ţară.". Personajul principal este desigur vocea autorului, care apare în carte drept Daniel, fie văzut prin prisma băiatului care se ascunde de tancurile inamicului, fie profesorul Daniel, Silistoe, de la Universitatea din Paris, un geograf care a fost invitat la zămislirea unei noi lumi, care se dorea a fi Utopia vechilor filosofi greci, un tărâm hiperboreean. Unde altundeva ar putea fi stabilit acest loc decât în Mexic? Tărâmul El Dorado-ului , al vechilor amerindieni care au schimbat corturile şi piramidele de odinioară în case "cu pereţi de bolţari şi văruiţi şi pământ bătătorit pe jos", unde prostituţia şi dorinţa de a cunoaşte se împletesc într-un mod cu totul deosebit.
În această Vale, el va cunoaşte doi poli ai Cetăţii Perfecte: unul bine stabilit, cu un viitor care se dorea cert, structurat: Emporio, colina antropologilor, proiect finanţat de către toate băncile, şi umilul Campos, fost sat al călugărilor iezuiţi, despre care cei din exterior pot doar atât să afirme: este un loc pentru hippies. În vreme ce colina antropologilor se va nărui din interior, sub egida multiplelor comploturi, demascări şi proiecte antropologice absurde (cercetarea mahalalei), Civitas Dei se va dizolva din cauza urii exteriorului. Descrierea lui Raphael a ordinii patriarhale ce domneşte acolo printr-o serie de scrisori este probabil cvintesenţa întregii "Uranii". Comunitatea trăieşte pe baza propriilor legi, are limba unică, cea a copiilor, educaţia este concentrată asupra vieţii, iar singura sărbătoare este cea a contemplatului cerului, muza astronomiei fiind desigur, Urania. Colapsul este anunţat de steaua Sirius şi de venirea infractorului Efraim, care o va lăsa însărcinată pe una din locuitoarele acestui mic Eden, Adhara.
Maestrul va muri, împreună cu ei în exil, pe Insula Semilunii, iar înmormântarea sa este o splendoare a flăcărilor, a mării şi a păsărilor care probabil înţeleg misterul Uraniei. Geograful îşi va căuta mereu proiecţia sa feminină, fie prostituata Lili, care va fugi în America, departe de Mahalaua de lângă Emporio, fie Dahlia, femeia cu care va împărţi casa, dar niciodată nu i va putea avea dragostea.
Cartea a apărut la editura Art, în anul 2009 şi este marea surpriză a acestui an. J.M.G Le Clezio este laureat al premiului Nobel pentru Literatură în anul 2008.


You may also like

Un comentariu:

veres florian spunea...

cartea e buna, dar nu extraordinara.

Un produs Blogger.