Scrisoare imaginară către un legionar.

/
1 Comments
Prietene, probabil ca esti bucuros nespus de cuvantarea legionarului, susţii cu argumente date de către (paradox!) comuniştii, duşmanii tăi cei mai mari. Nu, nu vreau să cădem în extrema cealaltă: nici paneuropenismul sau toleranţa şi multiculturalismul nu sunt nişte ideologii mai breze, însă nu uita, vorba lui Gandhi,(pe care o regăsesc şi în blogul tău) “an eye for an eye will make the whole world blind”. De asemenea, nu sunt adeptul românismului cu parul. Tu îl omagiezi pe Căpitan, dar probabil îţi repugnă Herta Muller sau Ellie Wiesel, pentru că nu aparţin “vetrei milenare”. Încă o chestiune…naţionalismul ăsta exacerbat e bazat pe o foarte putredă bază. Noi, în secolul al XIX-lea nu avea istorie. Oameni gen Titu Maiorescu, Kogălniceanu au luat mot-a-mot şablonul franţuzesc: substrat la ei galic, la noi dacic, la ei roman, la noi iar roman, iar adstrat germanic, iar la noi fie celtic. Nu e chiar aşa…pentru că pe teritoriul nostru s-au plimbat multe, multe popoare, iar românul nu s-a ascuns în munţi (e prea absurd) şi a cântat cu fluierul 1000 de ani.
Deci, e prea puţin probabil să fii un dac liber. Fă-ţi genealogia. Dacă eşti din Ardeal, sunt sigur că ai un întreg creuzet de popoare în tine. Puritatea e de domeniul fabulaţiei SF. Încă o chestiune…suntem ortodocşi. Asta ne defineşte, cu siguranţă. Dar pe lângă noi există şi alte popoare. Te consideri lezat. Atacat pentru că ţara ta a fost sfâşiată de către Marile Puteri, ba Rusia, ba Austria, ba Imperiul Otoman. Polonezii au dus-o mult mai rău şi nu au tendinţe naţionaliste. De fapt, acum o duc mult mai bine decât noi. Şi nu ştiu cât de matur este să faci pişu pe steagul Israelului. (deschis spre comunicare, accept noi păreri, sper ca şi tu). Salve!


You may also like

Un comentariu:

Dorin Stef spunea...

am scris un material asemanator in Glasul Maramuresului; al tau e mult mai bun; felicitari; legionarii au incercat sa ma lamureasca ca am gresit; cuvintele lor sunt de nereprodusl; fii consecvent si perseverent.
PS Multumesc pentru link.

Un produs Blogger.