Ardeleanul de unu' singur în Moldova

/
2 Comments

Eu, după 30 de ore de nesomn.

În Ardeal, toaleta aceasta este gratis (Zalău), în timp ce

pe Planeta Moldova, pentru un leu, ai parte de această groapă.
În acest week-end prelungit am fost la concursul naţional de creaţie literară "Vasile Alecsandri". Acesta s-a desfăşurat într-un profund decor bacovian, (unde altundeva dacă vorbim de Bacovia?) în oraşul Bacău. Organizatorii ţin sus şi tare să particip personal, deşi nu mi se decontează drumul, pentru că altfel îmi pierd toţi banii. Ok, merg.
Vineri
Gara de Nord Satu Mare. Ora patru dimineaţa. Eu adormit, reuşesc să termin de citit "Bătrânul şi marea" de Ernesc Hemingway. Practic, toată călătoria aceasta a fost destinul bătrânului nebun care se chinuie să prindă acel mare peşte, dar ajunge obosit la mal. Ajung la ora nouă în Dej, unde urmează să schimb trenul, să merg cu Foamea până în Suceava. Pe peronul cunoscut din Dej văd mulţi, mulţi ţigani, care culmea, nu sunt deloc recalcitranţi. Pe drumul înspre Suceava, ajung în compartiment cu nişte băbuţe din Timişoara care fac turul ţării, al mănăstirilor. Aia da! La 80 de ani să te plimbi aşa, de nebun până la Iaşi. Somptuoasa gară din Suceava a fost într-adevăr bine organizată, cu orar, cu absolut orice (am ajuns să apreciez asta mult mai încolo).
Ajung în Bacău, mă aşteaptă olimpica Lavinia, mă ajută să ajung cât de cât la internat. Nu se putea altfel, m-am dus prima dată la un alt internat, de vizavi şi am făcut scandal: "Cum nu ştiţi? Organizatorii m-au sunat, mi-au spus să vin aici". Camerele erau curăţele, ordonate, cu tv, cu tot tacâmu'. Am mers în Subway (cel vechi), iar spre seară la un concert făinuţ în The Stage. Mie mi-a părut că locul acesta seamănă enorm de mult cu White Horse. Au cântat cei de la The Amsterdams şi un coverband destul de reuşit. it wus fuun!
Sâmbătă
Ziua începe destul de fain, organizatorii ne dau drept mic dejun McDonald's Big Mac şi alte cele. După care începe premierea, destul de interesantă, funny, cu un pianist care la un moment dat se sprijinea de pian într-un mod foarte tâmpit. Oltencele râdeau de se spărgeau, of course.
După care, mall, chestiuni de genu', o ceainărie, o cântare, +multă, multă oboseală. (Nu ştiam că e doar debutul).
Duminică
la şapte dimineaţa pornesc spre Iaşi, de unde urma să revin cu Foamea (Iaşi-Timişoara). Tâmpită gară are Iaşi, prost organizată, cu câcat la gură şi în acoperiş. Linii aiurea, rezultă că am pierdut trenul spre Dej, deci am rămas în pană. Amânarea biletelor, foame, somn, oboseală, nervi, am scos-o cumva şi am ajuns măcar în Cluj la ora 12 jumate noaptea. Zic în cap: Yes, îs în cluj, am scăpat de moldoveni, aicea-i mai ok! Neah...aud în difuzor "Trenul Accelerat pe ruta Bucureşti Nord-Satu Mare va avea întârziere de 360 de minute". Poooftim??? Ce naiba? Am stat toată noaptea, m-am uitat la lună până la ora 7, m-am decis să merg cu microbusu'.
Ca fapt divers, organizatorii, la premiere au zis că "celor care nu au participat li se va trimite diploma prin poştă". Ce ziceţi? Nu e ăsta câcat pur?
Totuşi, a fost fain. Am (re)văzut lume bună. Sper să mai ajung pe acolo.


You may also like

2 comentarii:

theoneandonly spunea...

eu o sa-mi beau mountain dew-ul in piatra neamt.
e randu' vostru sa va duceti la kfc in bacau :D

Anonim spunea...

da, asa e in tara asta sunt toate pe de-a-ndoaselea. Cat despre concursuri, oamenii de valoare nu sunt prea apreciati. Sa fi obligat sa mergi pe banii tai mi se pare chiar penibil. Dar traim in Romania, tara "tuturor posibilitatilor".

Un produs Blogger.